Osteopathie bij kinderen

Een baby die steeds huilt, een kind dat slecht slaapt, hoofdpijn heeft of onverklaarbare buikpijn. Soms hebben kinderen klachten zonder dat daar direkt een aanwijsbare oorzaak voor wordt gevonden. Een osteopaat zoekt de oplossing van klachten in het versoepelen van vastzittend of gespannen lichaamsweefsel en dat kan ook werken voor baby’s en kinderen.

Hoe ontstaan klachten bij baby’s?

Tijdens een bevalling worden er grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze goed opgevangen kunnen worden. Onregelmatigheden tijdens de zwangerschap of een te snelle bevalling kunnen gevolgen hebben voor het welzijn van het kindje. Zo kunnen klachten ontstaan na de geboorte van een baby in stuitligging, een vaccuümverlossing een keizersnede maar dus ook na een (te) snelle bevalling.

Met welke klachten kunnen wij met ons kindje terecht bij een osteopaat?

Osteopaten behandelen baby’s voor diverse klachten zoals slaapproblemen, langdurig en vaak huilen, darmkrampjes, refluxklachten, problemen met voeden door slikklachten of moeite met de zuigreflex maar ook voor keel-, neus- en oorproblemen. Daarnaast zien osteopaten baby’s die zich overstrekken, een voorkeurshouding hebben en afgeplatte schedeltjes maar ook jonge kinderen met eczeem, allergie of astmatische klachten.

Met wat voor klachten kunnen (oudere) kinderen terecht bij de osteopaat?

Ook bij peuters of oudere kinderen kunnen weefsels hun natuurlijke beweeglijkheid verliezen na een val, ziekte of operatie. Er worden kinderen behandeld voor hoofdpijn, buikpijn, opstipatie, bedplassen, keel- neus- en oorproblemen, eczeem, allergiën en astma. Ook kan er vaak een positief effect bereikt worden bij motorische ontwikkelingsproblemen, gedrag- en leerproblemen, hyperactiviteit, dyslexie en dyspraxie.

Wat kan ik verwachten bij het eerste bezoek?

De eerste keer stelt de osteopaat vragen over de klachten maar ook over eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt met zachte en veilige handgrepen uw kind. Intussen kunt u helpen uw kind op het gemakt te stellen door het tijdens de behandeling een speentje , knuffel of doekje te geven.

Als voorbereiding op het bezoek kunt u uw kind vertellen wat de osteopaat gaat doen en dat het wat kan voelen maar dat het geen pijn zal doen.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Tijdens een behandeling zal de osteopaat met zachte, veilige handgrepen trachten lichaamsweefsels los te maken en te ontspannen. Na de behandeling duurt het één of enkele weken voor de tweede behandeling volgt. Dit om het lichaam de tijd te geven weer in balans te komen.
Bij baby’s zijn 2-3 behandelingen meestal voldoende op de problemen op te lossen. Bij oudere kinderen kan met 3-5 behandelingen vaak al veel bereikt worden.